W dn. 21.04.2016 oraz 28.04. 2016 uczniowie z Blichu kształcący się na kierunkach żywieniowych uczestniczyli w ciekawych zajęciach z zakresu mikrobiologii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności. Realizowane zajęcia są wynikiem nawiązania współpracy szkoły blichowskiej z uczelnią.
Wizyta młodzieży w murach uczelni rozpoczęła się od spotkania z pracownikami naukowymi Panem prof. dr hab. Tomaszem Jankowskim oraz Paniami mgr inż. Aliną Pacesz oraz mgr inż. Joanną Pawlicką-Kaczorowską.
Ćwiczenia rozpoczęły się krótką prezentacją oraz wykładem na temat drobnoustrojów w żywności, po czym uczniowie przystąpili do realizacji ćwiczeń laboratoryjnych, podczas których mieli możliwość samodzielnego wykonywania posiewów m, które posłużyły następnie do przygotowania preparatów mikrobiologicznych.
Zajęcia cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, tym bardziej, że takich ćwiczeń nie można wykonać w warunkach szkolnych. Współpraca ta będzie kontynuowana w kolejnych latach, co pozwoli zaszczepić w młodzieży chęć zdobywania wiedzy, a jednocześnie uatrakcyjni ofertę edukacyjną oferowaną przez kierunki żywieniowe w naszej szkole. Jest to innowacyjny element kształcenia zawodowego wdrożony w ZSP nr 2 RCKUiP.
Prowadzący zajęcia bardzo ciepło wypowiadali się o naszych uczniach podkreślając duże zaangażowanie w wykonywane ćwiczenia oraz bogatą wiedzę z zakresu wykorzystania i znaczenia drobnoustrojów w żywności.
Nie dziwi zatem fakt, że szkoła może poszczycić się ponad 40 olimpijczykami w dziedzinie żywienia i żywności.
Główną inicjatorką współpracy jest Pani Olga Kwapisz – Wojda, która wraz z Panią Edytą Kłak sprawowała opiekę nad młodzieżą podczas wyjazdów dydaktycznych.