W dniu 28 października uczniowie klasy I i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w Warsaw Gastro Show 2016 w Centrum Kongresowo – Wystawienniczym w Nadarzynie koło Warszawy.
Podczas targów, w specjalnej strefie ucznia, uczniowie mogli odbyć niezwykłe lekcje, które prowadzili specjaliści z zakresu obsługi urządzeń gastronomicznych, systemów higieny oraz produktów, żywności jak i napojów wykorzystywanych w profesjonalnej kuchni. Ciekawą lekcję dotyczącą peklowania i wędzenia mięsa przeprowadzili przedstawiciele firmy Smoker. Uczennice klasy I wzięły udział w warsztatach kuchni tajskiej pod okiem pracowników restauracji Zomato. Dodatkowo w salach konferencyjnych mogli wziąć udział w seminariach z zakresu żywienia człowieka, higieny czy dietetyki. Na jednym ze stoisk zwiedzający mogli dokonać pomiaru składu ciała oraz określić swój wskaźnik BMI.
Mieli również możliwość spotkać gwiazdy gastronomii, znanych szefów kuchni, propagujących zdrową kuchnię, między innymi Anię Starmach sporządzającą smaczne desery czy Krisa Basznianina z pokazem nowoczesnej kuchni skandynawskiej. Najwytrwalszym udało się zrobić zdjęcie i otrzymać autograf przemiłej jurorki polskiej edycji programu Mastercheff.
W trakcie targów czekały na odwiedzających najsmaczniejsze pokazy i degustacje kulinarne. Ciekawą formą sprzedaży ciepłych dań była strefa Food Truck w stylu amerykańskim. Uczniowie mogli również zdegustować różne rodzaje kaw, oddając swój głos na najsmaczniejszą.
Możliwość uczestniczenia w targach branżowych to ważny element uzupełniania wiedzy zdobytej w szkole, co pozwoli młodzieży uczącej się na kierunkach gastronomicznych lepiej przygotować się do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie