W dn. 2.12.2016r uczniowie klasy II TTŻ oraz III TTŻ i TZiUG ponownie zagościli w murach poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.
Tym razem zajęcia rozpoczęły się od wykładu poprowadzonego przez Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, Panią dr hab. Bożenę Danyluk. Wykład poświęcony był zagadnieniom z przetwórstwa mięsa (spożycie mięsa na przestrzeni wieków, skład chemiczny, wartość odżywcza, jakość mikrobiologiczna mięsa), podczas którego młodzież pogłębiła swą wiedzę oraz poznała wiele ciekawostek dotyczących tego zagadnienia.
Po zakończonym wykładzie, młodzież pod czujnym pracowników naukowych przystąpiła do wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych. Ćwiczenia dotyczyły oceny tekstury makaronów i oznaczenia białka w makaronach metodą Kjeldahla oraz rozdziału chromatograficznego barwników szpinaku za pomocą chromatografii bibułowej (TLC)
Zajęcia odbyły się w ramach nawiązanej współpracy z uczelnią.