Piernikowe wariacje w ZSP nr 2 RCKUiP w Łowiczu  

7.12.2016 21:01

W dniu 07 grudnia 2016r. odbyły się warsztaty z zakresu gastronomii dla Szkoły Podstawowej w Kęszycach.

Na zajęcia przybyło 56 dzieci z klas 1 -6. Ćwiczenia odbywały się pod czujnym okiem nauczycielek przedmiotów żywieniowych: pani Edyty Kłak i pani Olgi Kwapisz – Wojdy oraz uczniów klasy III Technikum Technologii Żywności i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Uczniowie wysłuchali ciekawego wykładu na temat zdrowego odżywiania, uczyli się różnych sposobów składania serwetek, przygotowywali pizzerki oraz formowali, wypiekali i dekorowali świąteczne pierniczki. Uczniowie uczestniczyli również w pokazie 12 krótkich ćwiczeń chemicznych np. jak włożyć jajko do butelki bez rozbicia, jak podnieść talerzyk za pomocą szklanki, jak wykonać domową lampę lawę, dlaczego kukurydza skacze w cylindrze czy zatapianie oleju. Zastanawiali się dlaczego tak się dzieje i jak to wytłumaczyć. Na koniec zajęć uczniowie degustowali przygotowane przez siebie potrawy. Było zabawnie i ciekawie. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Edyta Kłak, Olga Kwapisz-Wojda