Dnia 14 grudnia 2016 roku razem z Kółkiem żywienia działającym w naszej szkole i opiekunem panią Iwoną Bogusiewicz-Kuś wybraliśmy się do Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Na początku uczestniczyliśmy w ćwiczeniach praktycznych dotyczących prostych pomiar ów antropometrycznych. Obliczaliśmy swoje BMI oraz uczyliśmy się korzystać z siatek centylowych. Później zostaliśmy oprowadzeni po budynku wydziału. Dowiedzieliśmy się w jakich warunkach pracują studenci oraz jaki sprzęt mają do dyspozycji. Najbardziej spodobały nam się opowiadania o pracy ze zwierzętami. Po zakończeniu oprowadzania udaliśmy się do auli , w której odbył się wykład Wszechnicy żywieniowej o antyoksydantach, ich znaczeniu dla zdrowia współczesnego człowieka. Zapoznani zostaliśmy również ze szkodliwością nadmiernego stosowania suplementów diety. Wykład był on interesujący choć zagadnienia biochemiczne były dla nas dość trudne.
Wycieczka możemy zaliczyć do udanych, spędziliśmy czas w miłej atmosferze dobrze się bawiąc. Mamy nadzieję, że w przyszłości znowu będziemy mogli uczestniczyć w podobnym spotkaniu.
Warsztaty prowadziła dr inż. Anna Harton.