W środę 22 lutego 2017 r. szkołę na Blichu odwiedzili uczniowie z trzecich klas Gimnazjum nr 2 w Dzierzgówku. Powodem tego spotkania było zainteresowanie realizowanym w naszej szkole projektem "Zasady dokonywania zakupów, uczciwy handel i racjonalna konsumpcja w świetle poszanowania naturalnego środowiska i jego rozwoju".
Młodzież podczas prezentacji o zrównoważonym rozwoju, którą przedstawiła koordynator projektu pani Irena Chorążka, warsztatów kulinarnych oraz zajęć dotyczących żywności molekularnej dowiedziała się, że:
• Aktywność fizyczna i dobre nawyki żywieniowe są kluczem do zdrowia i pięknego wyglądu.
• Podstawą w prawidłowych zasadach odżywiania jest ruch, codzienne spożywanie warzyw i owoców oraz picie czystej wody.
• Na świecie produkuje się coraz więcej żywności, ale nadal wielu ludzi cierpi z powodu jej niedostatku, Jednocześnie rośnie liczba osób z nadwagą.
• Choroby cywilizacyjne to nie tylko powszechnie występujące schorzenia, to także przyczyny ponad 80% wszystkich zgonów. Choroby XXI wieku są odpowiedzialne za większość kosztów społecznych, pogorszenie jakości życia oraz skrócenie jego długości.
• Zrównoważona produkcja żywności odbywa się z poszanowaniem praw człowieka i ochrony środowiska naturalnego oraz nie zagraża potrzebom przyszłych pokoleń.
• Należy oszczędnie konsumować i nie powinno się marnować żywności.
41 gimnazjalistów wraz z przybyłymi z Dzierzgówka nauczycielkami: Edytą Bieniek i Sylwią Jakubowską zapoznali się z funkcjonowaniem szkoły na Blichu. Było to możliwe dzięki zaangażowaniu uczniów naszej szkoły: z 3 klasy technikum agrobiznesu: Marka Murasa, Michała Polita i Konrada Snopka, z 3 klasy technikum technologii żywności Oli Woźniak i Patrycji Kani, z 2 klasy technikum agrobiznesu: Sylwii Sapińskiej i Piotrka Majchrzaka oraz Natalii Krupińskiej, która była odpowiedzialna za dokumentację fotograficzną spotkania.