Dnia 3 marca b.r. dwie uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP w Łowiczu Anna Walędziak i Patrycja Wielec pod opieką nauczycielki Iwony Bogusiewicz-Kuś wzięły udział w XV Międzyszkolnym Konkursie Przedmiotowym z Zakresu Żywienia Człowieka.
Zmagania odbyły się w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 im. A. Troczewskiego w Kutnie. Tematyką tegorocznego konkursu były: Ciasta, ciastka, ciasteczka w Polsce i na świecie. Test składał się z 50 pytań dotyczących zagadnień z technologii żywności oraz obsługi konsumenta przede wszystkim z zakresu sporządzania i serwowania ciast, ciasteczek i tortów. Ciekawym pytaniem było to dotyczące nazwy firmy - patronata konkursu od 15-tu lat.
Najlepszą uczennicą tych „słodkich” zmagań okazała się uczennica naszej szkoły Anna Walędziak, która zdobyła pierwsze miejsce, pamiątkowy dyplom oraz piękne albumowe wydanie przepisów na ciasta.
Po teście pisemnym uczniowie i nauczyciele przygotowujący ich do konkursu wzięli udział w warsztatach cukierniczych poświęconych dekoracji tortów z masy cukrowej. Szkolenie przeprowadzili uczniowie Zespołu Szkół RCKU im. Bohaetrów Walk nad Bzurą w Sochaczewie pod kierunkiem nauczycielek Anety Bożewskiej i Joanny Prokockiej. Uczestnicy konkursu wykonali masę cukrową, barwili ją różnymi sposobami, formowali i układali dekoracyjne kompozycje.
Efektem wspólnej pracy uczniów były dwa torty o tematyce wielkanocnej oraz dwa w stylu romantyczno-kwiatowym.
Uczniowie spróbowali wspólnych wytworów pracy. Sponsor konkursu pan Tadeusz Ozdowski – firm T.D.J. Ozdowscy sp.j. w Kutnie przygotował dla uczestników słodką niespodziankę, ogromy sernik również pięknie przyozdobiony.
Na zakończenie konkursu wszyscy wysłuchali prezentacji pana Takehiko Okazaki przedstawiciela firmy Choya, który przedsawił nam zwyczaje i kulturę japońską oraz ofertę firmy a w szczególności aromatycznej nalewki Umeshu z owoców Ume.