Od listopada 2016 r. dziesięcioosobowa uczniów Technikum nr 2 RCKUiP w Łowiczu uczęszcza na kurs kelnersko-barmański w ramach projektu „Stawiamy na zawodowców”.
Do tej poru uczniowie „Blichu” poznali zasady obsługi gości, różnorodne metody i techniki serwowania potraw i napojów, wiedzę na temat napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Wyłoniona w procesie rekrutacji do projektu dziesięcioosobowa grupa ćwiczyła miksowanie alkoholi i sprawne posługiwanie się sprzętem barmańskim. Kursanci poznali zasady rozmowy z gośćmi a także doskonalili ważną dla funkcjonowania zakładu gastronomicznego – sprzedaż sugestywną. Na ostatnich zajęciach uczniowie ćwiczyli serwis specjalny. Uczestnicy kursu uczyli się tranżerować pieczone mięso, serwować owoce sposobem angielskim. Każdy z kursantów przeprowadzał flambirowanie różnorodnych przystawek i deserów. Największym powodzeniem cieszyły się smażone lody podawane z płonącymi wiśniami. Uczniowie poznaną wiedzę wykorzystują w praktyce serwując potrawy innym uczestnikom kursu. Wszystkie surowce do ćwiczeń zostały zakupione w ramach projektu.