W dniach 15-16 marca 2018 r. w Poznaniu odbył się etap centralny XX Olimpiady Wiedzy o Żywności
Joanna Guzek uczennica klasy IV TTŻ zakwalifikowała się do tej części Olimpiady wraz 45 innymi uczniami z całej Polski. Uczennicę przygotowywała nauczycielka przedmiotów zawodowych w tym technikum Olga Kwapisz-Wojda.
Pierwszego dnia zmagań finałowych uczniowie pisali test pytań zamkniętych. Po części testowej przygotowano dla uczniów i ich opiekunów niespodziankę – wycieczkę po poznańskim stadionie.
W drugim dniu w Kolegium Rungego Poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego ogłoszono wyniki. Asia zakwalifikowała się do części ustnej jako jedna z 11 uczestników. Po odpowiedziach ustnych przed komisją i całym gronem uczniów i ich opiekunów, nasza wychowanka przeszła do ścisłego finału i wzięła udział w quizie. Po zakończeniu zmagań uczniowie i nauczyciele mieli okazję zwiedzić zwiedzić Katedrę Biotechnologii i Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu. Laureaci i finaliści stopnia centralnego Olimpiady otrzymują preferencje przy przyjmowaniu na studia. Serdecznie gratulujemy naszej uczennicy.