Szkołę na Blichu reprezentowały uczennice klasy IV Technikum Technologii Żywności w składzie: Joanna Guzek, Izabela Jagielska i Daria Skowrońska.. Opiekunem grupy była mgr inż. Edyta Kłak.
Po wielu tygodniach przygotowań i ciężkiej pracy udało się odnieść spektakularny sukces! Joanna Guzek i Izabela Jagielska zajęły 3 i 6 miejsce w klasyfikacji indywidualnej oraz wywalczyły tytuł laureata , a Daria Skowrońska tytuł finalisty. W klasyfikacji drużynowej Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP im. T. Kościuszki w Łowiczu zajął 3. miejsce na 14 startujących szkół. Ponadto Joanna Guzek uzyskała największą liczbę punktów za opracowanie projektu, czym wzbudziła podziw i oklaski szacownej komisji i widowni.
Pierwszego dnia uczennice stanęły przed wyzwaniem napisania dwóch testów z zakresu mleczarstwa i ogólnej technologii żywności. Następnego dnia uczestniczki miały za zadanie opracowanie projektu, którego tematem przewodnim była produkcja koncentratów mlecznych m .in. proszku mlecznego. Ostatniego dnia odbył się najbardziej stresujący i wymagający wszechstronnej wiedzy etap, dotyczący działów: surowce, technologia i aparatura przemysłu spożywczego. Uczestnicy olimpiady odpowiadali przed komisją składającą się z pracowników naukowych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz pracowników Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich – Związek Rewizyjny w Warszawie. Zwieńczeniem olimpiady było ogłoszenie wyników. Laureatki otrzymały indeksy na Uniwersytet Warmińsko- Mazurski na kierunki związane z produkcją żywności oraz ciekawe i użyteczne nagrody. W czasie wolnym, uczestnicy olimpiady mieli okazję zwiedzić miasto Łomżę oraz Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Piątnicy.
Nie był to pierwszy sukces szkoły na Blichu w tej olimpiadzie,
w poprzednich latach szkoła odnosiła podobne sukcesy. Wiedza
o mleku i mleczarstwie okazała się mocna stroną uczennic.
Joanna Guzek może poszczycić się zdobyciem w ciągu czterech lat nauki w szkole 5 indeksami na uczelnie wyższe, z czego 3 uzyskała na Uniwersytet Warmińsko – Mazurski.
Cała olimpiada była współfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.