Grupa projektu „Eurostart – praktyki zawodowe uczniów” realizowany przy wsparciu Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+, Akcja 1 Mobilność Edukacyjna w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe nr projektu 2018-1-PL01-KA102-048605 dnia 29 października 2018 r. dotarła do Grecji do hotelu San Panteleimon w miejscowości o tej samej nazwie.
Młodzież z kierunku technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki odbywa swoje zajęcia praktyczne w szkole rolniczej w miejscowości Larissa. Chłopcy zwiedzili szkołę i jej zaplecze a w kolejne dni pracowali w warsztatach i gospodarstwie szkolnym. Młodzież tego profilu uczestniczyła również w zbiorach na plantacjach kiwi.
Uczniowie kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych codziennie biorą udział w przygotowywaniu śniadań, obiadów i kolacji w restauracji 4-gwiazdkowego hotelu San Panteleimon. Praktykanci przygotowują potrawy kuchni greckiej takie jak: musaka, szaszłyki, pieczona i duszona baranina, gyros, spanakopita (francuskie ciasto z fetą i szpinakiem) sałatki na bazie jogurtu greckiego, pasty i dipy, mezedes (przekąski), ciasta i słodycze.
Młodzież korzysta z programu kulturowego. Najpiękniejsza wycieczka odbyła się na Meteory – zespół klasztorów zawieszonych na wysokich skałach wpisany na listę UNESCO. Bardzo ciekawy był rejs statkiem na wyspę Skiathos oraz możliwość plażowania na „złotym” piasku Koukounaries. Zwiedziliśmy również miejscowości Platamonas, Leptokaria i leżące u podnóży Olimpu Litochoro.
W czasie wolnym młodzież spędza na sąsiadującej z hotelem plaży czy na spacerach na wzgórzu pobliskiego zamku.