W dniu 30.01.2019r odbyła się lekcja otwarta prowadzona przez Urszulę Surma w klasie II TŻiUG z przedmiotu Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Tematem zajęć były szeroko pojęte zasady savoir-vivre przy stole.
W trakcie lekcji uczniowie zapoznali się nie tylko z zasadami obowiązującymi przy organizacji przyjęć, ale również poznali sposoby komunikowania się z obsługą za pomocą” mowy sztućców”, czyli umownych znaków i symboli używanych w nomenklaturze gastronomicznej i kelnerskiej. Młodzież mogła zgłębić fachowe nazewnictwo zastawy stołowej oraz właściwe ustawienie jej na stole.
Ciekawą częścią zajęć, było ukazanie najczęściej popełnianych błędów przy stole i uświadomienie, że etykieta to przede wszystkim zdrowy rozsądek i empatia, szanowanie drugiego człowieka.
W obecnych czasach możemy sobie pozwolić na wiele więcej swobody przy stole, podczas spożywania posiłków, niż to było dawniej. Niezmiernie ważne jest jednak, umiejętne dostosowanie się do sytuacji, inaczej jemy w barze szybkiej obsługi, a inaczej w eleganckiej restauracji. Ranga wydarzenia i miejsce spotkania ma ogromne znaczenie. Cytując za Jean Antheime Brillant- Savarin : „Powiedz mi jak jesz, a powiem ci, kim jesteś” właściwe zachowanie przy stole jest kluczem ułatwiającym nam życie nie tylko na eleganckich balach, ale w zwykłym codziennym funkcjonowaniu.