W czwartek 16 maja 2019 roku uczniowie klasy pierwszej technikum technologii żywności w ramach patronatu firmy Maspex uczestniczyli w wyjątkowej wycieczce dydaktycznej do zakładu produkcyjnego w Wadowicach. Głównym celem wyjazdu było poszerzenie wiedzy na temat przetwórstwa spożywczego.
Uczniowie mieli okazję zobaczyć poszczególne etapy produkcji kakao, śmietanki do kawy, cappuccino, obserwowali również jak produkuje się draże czekoladowe. Zaproszeni zostali do laboratorium fizyko-chemicznego, gdzie pani laborant zapoznała ich ze specyfiką pracy w laboratorium, ciekawie opowiadając o analizach tam wykonywanych. Podczas wizyty brali także udział w krótkich zajęciach na panelu sensorycznym, gdzie mogli wykonać ocenę organoleptyczną napoju Tymbark metodą duo-trio. Miłą niespodzianką był upominek dla każdego uczestnika wycieczki w postaci produktów spożywczych firmy Maspex.
Dzięki tej wizycie uczniowie poznali historię i funkcjonowanie zakładu, przyglądali się pracy profesjonalnych urządzeń i robotów, które stosowane są przy produkcji produktów instant. Była to okazja, dzięki której poszerzyli swoją wiedzę w atrakcyjny i ciekawy sposób.