W listopadzie 2019r. uczniowie Technikum nr 2 w Łowiczu z klas kształcących w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie technik logistyk wzięli udział w praktykach zawodowych w Grecji. Praktyki zostały zorganizowane w ramach projektu „Europejski wymiar działalności Szkoły szansą na wzrost kwalifikacji zawodowych uczniów ZSP nr 2 CKZ w Łowiczu” w programie Erasmus+.
Głównym celem projektu było podniesienie poziomu umiejętności zawodowych oraz wiedzy uczestników, a także rozwój kompetencji językowych oraz kulturowych. Uczniom towarzyszyło trzech nauczycieli (Anna Kosmowska, Iwona Wiankowska, Kamil Szkup), którzy pełnili rolę opiekunów, a także służyli wsparciem merytorycznym podczas praktyk. Partnerem projektu, odpowiedzialnym za organizację procesu nauczania jak i program kulturowy była grecka instytucja Golden Sun Mobility Center, specjalizująca się w organizacji praktyk zagranicznych dla uczniów z całej Europy.Uczestnicy udali się do greckiej miejscowości Leptokaria, położonej na niezwykle malowniczej Riwierze Olimpijskiej, u stóp mitycznego Masywu Olimp, gdzie mieszkali oraz odbywali zajęcia przewidziane w programie praktyk.
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobywali doświadczenie w hotelu, w którym mieszkali wszyscy uczestnicy projektu, „Poseidon Palace”, który spełnia standardy hoteli ****. Praktyki tej grupy miały kompleksowy charakter, umożliwiały uczniom uczestnictwo w całym procesie przygotowywania i serwowania potraw, poczynając od etapu robienia zakupów na lokalnym targu, gdzie w uzgodnieniu z Mentorami dokonywali wyboru właściwej jakości produktów. Uczniowie pracowali w hotelowej kuchni i restauracji pomagając w codziennych obowiązkach zawodowych kucharzom oraz kierownikom sali konsumpcyjnej. W trakcie realizowanego programu poznawali oni sekrety kuchni greckiej, przygotowując dania kuchni śródziemnomorskiej oraz uczyli się zasad ekspozycji potraw. Oprócz pracy w hotelowej kuchni uczniowie zajmowali się obsługą bufetów oraz podawaniem potraw gościom restauracji. Atrakcyjnym uzupełnieniem umiejętności był kurs baristyczny, podczas którego uczniowie pod okiem wykwalifikowanego personelu uczyli się przyrządzania różnego rodzaju kaw, zwłaszcza po grecku i na zimno.
Uczniowie uczestniczyli również w zajęciach poza hotelem, w tym w nowoczesnym browarze „LOLA”, który promuje nową markę piwa na rynku greckim „LOO LOO” zdobywającą międzynarodowe medale na wystawach. Kolejne zajęcia tego rodzaju miały miejsce w winiarni prowadzonej przez rodzeństwo pasjonatów, którzy zapoznali uczniów z procesem produkcji wina oraz zaprosili na degustację produkowanych przez siebie win, a także przekąsek z kandyzowanych owoców. Uczniowie odwiedzili również destylarnię tsipouro (odpowiednik naszego bimbru) gdzie dowiedzieli się jak i z jakich surowców powstaje ulubiony, mocny trunek Greków. Właściciele ww. wytwórni bardzo ciepło przyjęli uczniów naszej szkoły, oprócz degustacji były też konkursy z nagrodami - produktami produkowanymi przez wytwórców.
W tym samym czasie grupa logistyków pod okiem wyznaczonych przez instytucję przyjmująca Mentorów zgłębiała tajniki branży TLS. W trakcie realizacji praktyk uczniowie poznawali zasady optymalizacji załadunków towarów, formowania jednostek paletowych na podstawie zamówień klientów z wykorzystaniem spe-cjalistycznego programowania wykorzystywanego przez logistyków na terenie całej Europy. Uczniowie utrwalali również zagadnienia związane z bezpieczeństwem i zasadami BHP w branży transportowej. Kolejne zadania uczestników w jakie zostali zaangażowani to planowanie tras oraz optymalizacja przejazdów. Uczniowie uczestniczyli również w pracach biurowych, wystawiając dokumenty sprzedażowe a także ucząc się obsługi programów komputerowych wspomagających pracę księgową oraz organizację pracy magazynu. Oprócz prac biurowych uczestnicy odwiedzili firmy, z którymi współpracuje grecki Partner, tak aby zdobyte praktyczne umiejętności i wiedzę móc obserwować w lokalnej branży logistycznej. Bardzo cenne doświadczenia uczniowie wynieśli z praktyk w firmie „TASTY”, w której uczyli się organizacji prac w magazynie, zapoznali się też z historią firmy. Odwiedzili również firmę Kaba zajmującą się magazynowaniem i logistyką napojów, która zaopatruje kilkaset punktów usługowych i hoteli na Riwierze Olimpijskiej.
W czasie wolnym od pracy uczestnicy projektu poznawali kraj, w którym gościli. W ramach projektu Partner zapewnił bogaty program kulturowy, w skład, którego wchodziły animacje, zajęcia sportowe, gry miejskie oraz wycieczki. Uczniowie odwiedzili skalną wioskę Stary Pantaleimon, miasto Litohoro, wzięli udział w rejsie po zatoce Pagasitikos połączonym ze zwiedzaniem Agia Trikeri oraz wycieczce do jednej z największych atrakcji turystycznych regionu, zawieszonych na skałach klasztorów Meteora.
Zagraniczne praktyki umożliwiły wszystkim zdobycie doświadczenia na europejskim rynku pracy oraz rozbudziły chęć podróżowania i poznawania innych kultur.
Po powrocie do szkoły uczestnicy wyjazdu w ramach wdzięczności za możliwość wyjazdu, podzielili się swoimi wrażeniami z pobytu w Grecji. 28 listopada, na długiej przerwie, odbył się pokaz prezentacji zdjęć oraz poczęstunek herbatką olimpijską, kawą grecką oraz słodyczami i oliwkami przywiezionymi z Grecji.
Jeszcze raz serdecznie dziękujemy!
Miłosz Szczepanik, Natalia Racewicz, Marta Nowak, Patrycja Gołębiewska
Anna Kosmowska, Iwona Wiankowska
Zdjęcia: Paulina Kubacka