Relacja z wizyt gimnazjalistów w ZSP nr 2 RCKUiP im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu.

26.03.2012 21:11

W dniach 20 i 26 marca 2012 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu zorganizowane zostały dni otwarte. Od godziny 8.00 do 17.00  w wspomnianych dniach szkołę na Blichu odwiedziło ponad 500 gimnazjalistów przybyłych z gimnazjów: w Łyszkowicach, Zdunach, Kompinie, Kocierzewie, Domaniewicach, Popowie, Kiernozi, Rybnie, Błędowie oraz Gimnazjum nr 2 i 3 w Łowiczu. 

Przygotowani do prezentacji szkoły uczniowie klas drugich i trzecich chętnie oprowadzali przybyłych po budynkach szkolnych, pracowniach, warsztatach. Gimnazjaliści mieli okazję obserwować próby taneczne zespołu „Blichowiacy”, degustować przekąski przygotowane przez uczniów technikum gospodarstwa domowego oraz przyglądać się pracy maszyn rolniczych i warsztatowych.  Uwagę gości przykuwały eksperymenty chemiczne wykonywane przez uczniów (pod okiem nauczyciela) w jednej z pracowni. Dużym zainteresowaniem wśród uczniów odwiedzających szkołę na Blichu cieszyła się pracownia ruchu drogowego, gdzie młodzież bardzo chętnie korzystała z ćwiczeń na symulatorze nauki jazdy.

Przybyli z zaciekawieniem słuchali opowieści o nauce w szkole na Blichu, o profilach kształcenia, które proponuje szkoła. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się kierunki: technik mechanizacji rolnictwa, technik informatyk i technik logistyk, technik żywienia i usług gastronomicznych.

Oferta edukacyjna szkoły na Blichu została przybliżona gimnazjalistom także poprzez organizowane w dniach od 14.03.2012 do 23.03.2012 r. warsztaty. Ich celem było zapoznanie uczniów szkół gimnazjalnych z tajnikami kształcenia w zawodach technik mechanizacji rolnictwa, żywienia i gastronomii. Z oferty skorzystała młodzież z Gimnazjum w Popowie, Gimnazjum w Kocierzewie i Gimnazjum nr 1 w Łowiczu.

Warsztaty z zakresu mechanizacji rolnictwa prowadzili instruktorzy - Adam Kaczmarczyk, Jan Golędzinowski, Robert Olko. Panowie udzielali uczniom szkół gimnazjalnych fachowych porad dotyczących manewrów samochodem osobowym, motorowerem, jazdy ciągnikiem  z przyczepą. Młodzież poznała zasady ruchu drogowego.  Oprócz tego zainteresowani mogli uczestniczyć w krótkim kursie nauki obsługi wózka widłowego.

Za część gastronomiczną warsztatów odpowiedzialni byli nauczyciele przedmiotów zawodowych - panie: Agnieszkę Golan, Edytę Kłak, Olgę Kwapisz - Wojdę, Beatę Mońkę, Annę Kosmowską, Annę Kowalską. Pod czujnym okiem specjalistów z dziedziny żywienia, w przestronnych i bogato wyposażonych pracowniach gastronomicznych nie tylko dziewczęta doskonaliły swoje umiejętności, ale również i chłopcy uczyli się przygotowania małych kanapek (tartinek) z różnymi pastami, kruchych babeczek z dekoracją, koktajli owocowych.

Gimnazjaliści z zainteresowaniem słuchali informacji dotyczących kształcenia w zakresie gastronomii i przemysłu spożywczego oraz możliwości zatrudnienia po ukończeniu danego kierunku.  Katarzyna, jednak z gimnazjalistek przybyłych na warsztaty stwierdziła, że warsztaty gastronomiczne to bardzo ciekawa forma sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych, które są tak bardzo przydatne w codziennym życiu. Jej koleżanka Magda dodała, że warsztaty były prowadzone w sposób profesjonalny i uzyskała podczas nich wiele ciekawych informacji, a także nauczyła się przygotowywać koktajle owocowe.

Dodatkowo w ramach zajęć wychowania fizycznego młodzież uczestniczyła w warsztatach tanecznych z zakresu tańców regionalnych. Zajęcia prowadzone były pod czujnym okiem choreografa Zespołu Pieśni i Tańca „Blichowiacy”, Pani Katarzyny Korzeniowskiej – Killo. Jak stwierdza Ania - jedna z uczestniczek: Przyjdę do szkoły na Blichu między innymi dlatego, że będę mogła tańczyć w zespole „Blichowiacy”.

            Mamy nadzieję, że uczniowie gimnazjów, zachęceni wspaniałymi warunkami szkoły, interesującymi kierunkami kształcenia oraz miłą i serdeczną atmosferą panującą w jej murach zdecydują się kontynuować naukę właśnie w naszej szkole.

Serdecznie zapraszamy! 

Edyta Sawicka