Dnia 13 lutego b.r. uczniowie klas pierwszych uczących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych, pod opieką Pań: Iwony Bogusiewicz – Kuś, Magdaleny Bartosiak i Edyty Kłak, brali udział w warsztatach "Savoir-vivre w restauracji" w sali weneckiej Pałacu Radziwiłłów w Nieborowie.
Szef Kuchni Pan Władysław Chojecki wygłosił wykład o protokole dyplomatycznym, zachowaniu się w eleganckim towarzystwie oraz zachowaniu przy stole. Poprowadził ciekawe warsztaty, pokazując rodzaje nakryć stołowych, właściwy sposób ich podania i użycia. Po warsztatach, młodzież wraz z opiekunami, spożyła 3-daniowy obiad ugotowany w pałacowej kuchni. Menu wybrane przez uczniów to: krem z białych warzyw, roladki drobiowe, ziemniaki z koperkiem oraz zestaw surówek, na deser spożyli wykwintny mus z pieczonych jabłek z nutą śmietany w polewie owocowej. Uczniowie mieli okazję podpatrzeć pracę kelnerów, sposób podawania przez nich dań i sprzątania pustych naczyń. Po smacznym obiedzie wzięli udział w zwiedzaniu pałacu. Pani Małgorzata Gajda z wielkim zaangażowaniem i dysponując ogromną wiedzą, opowiedziała o losach rodziny Radziwiłłów od początku ich pobytu w Nieborowie. Przedstawiła zarówno radosne jak i smutne, a nieraz wręcz tragiczne losy tej magnackiej rodziny. Młodzież z wielkim zaciekawieniem słuchała tych opowieści, w trakcie których, zwiedzała komnaty tego słynnego pałacu. Dowiedziała się również, że wiele filmów i reklam było nakręcanych we wnętrzach tej posiadłości. Organizatorem warsztatów byli Pan Andrzej Wójcik i Pani Elżbieta Grzegorek, którzy zadbali o harmonogram i organizację imprezy. W czasie trwania zajęć służyli pomocą i opieką. Warsztaty były bardzo ciekawe i wniosły wiele nowych wiadomości, zarówno z dziedziny gastronomii, obsługi konsumenta jak i historii Polski na tle życia rodziny Radziwiłłów.