W dniach 22 – 23 marca 2012 roku w Poznaniu odbyła się XIV Olimpiada Wiedzy o Żywności – etap centralny, w której brały udział dwie uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 RCKUiP im. T. Kościuszki w Łowiczu: Agnieszka Makowska i Ewelina Skomiał z klasy IV Technikum Technologii Żywności które zostały finalistkami etapu centralnego.
Otrzymały indeksy na wiele uczelni kształcących na kierunkach dotyczących produkcji i badania żywności oraz są zwolnione z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. W olimpiadzie brało udział ponad 1500 uczniów z całego kraju, z czego do ścisłego finału, dostało się tylko 62 uczestników z 33 szkół. Olimpiada składała się z trzech części. Pierwszy etap polegał na rozwiązaniu testu, drugi na odpowiedziach ustnych do wylosowanych pytań, a trzeci na quizie, w którym wzięła udział tylko ścisła czołówka – 7 uczestników. Pytania, zarówno te z części pisemnej jak i ustnej, dotyczyły trzech najważniejszych bloków tematycznych: technologii żywności, analizy żywności oraz ekonomii. W przerwach między poszczególnymi częściami olimpiady uczestnicy mogli zwiedzić Poznań, obejrzeć pokaz barmański zorganizowany przez Poznańską Akademię Barmanów. oraz Katedrę Biotechnologii Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego. Do olimpiady uczennice przygotowywała mgr inż. Edyta Kłak.