Dnia 26 lutego b.r. na zaproszenie nauczycielki z Zespołu Szkół w Bolimowie pani Lili Cwaliny Kółko żywienia z Blichu wraz z opiekunem przeprowadziło wykład i warsztaty kulinarne na temat odżywiania się młodzieży dla całej społeczności szkolnej.
Na początek p. Iwona Bogusiewicz-Kuś wraz z uczniami kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych przedstawili najnowszą piramidę zdrowia IŻŻ z aktualizacjami z 2019 r. Podkreślono przede wszystkim aspekt konieczności spożywania śniadań zwłaszcza przez młodzież uczącą się.
Następnie uczniowie liceum zainteresowani tematem mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Zajęcia poprowadzili: Oliwia Hojer, Aleksandra Wojciechowska, Aleksandra Wójcik oraz Miłosz Szczepanik. Uczniowie wspólnie przygotowali różne wersje potraw, które można w prosty sposób przyrządzić w domu, a potem zapakowane wziąć ze sobą do szkoły na drugie śniadanie. Uczestnicy ćwiczeń wspólnie przygotowali: koktajl pietruszkowy, przekąski warzywno-zbożowe z guacamole i humusem, pieczone omlety, warstwowy deser z płatkami owsianymi i nutellą z awokado i ciastka z mąki owsianej z gorzką czekoladą. Na koniec młodzież w miłej atmosferze spożyła przygotowane pełnowartościowe smakołyki.