W dniach 12-13 grudnia nauczycielki przedmiotów zawodowych żywieniowych: Iwona Bogusiewicz-Kuś, Agnieszka Golan, Olga Kwapisz-Wojda oraz Urszula Surma uczestniczyły w kursie carvingu na poziomie średniozaawansowanym w ramach projektu unijnego nr RPLD.11.03.01-10-0056/19 pn. ” Wyższe kompetencje to lepsza praca i płaca” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020 zad. 10: Doskonalenie umiejętności/kompetencji/kwalifikacji nauczycieli kształcenia zawodowego ZSP2 w Łowiczu.
Dwudniowe szkolenie poprowadzili Dominika Sadowska jedna z carvingowców na świecie (dwukrotnie zdobyła Puchar Polski oraz Vice Mistrzostwo Polski, z zagranicznych min. 2 miejsce w Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2016 w Erfurcie) oraz Paweł Sztenderski najbardziej utytułowany zawodnik zajmujący się carvingiem w Polsce (wygrał sześć ogólnopolskich konkursów carvingowych , oraz wiele zagranicznych). Oboje prowadzą firmę Carving-Art w Redzie.
Nauczycielki doskonaliły swoje umiejętności w rzeźbieniu warzyw i owoców pod okiem tak doskonałych mistrzów. Podczas zajęć wykonały między innymi: astry z buraka, chryzantemy z kalarepy, róże z cukinii, róże z marchwi, motyw tajski na melonie oraz motyw tajski na arbuzie i wiele innych.