Kuchnia molekularna – eksperyment czy tradycyjna żywność

10.03.2021 15:48

W ramach realizowanego projektu unijnego „Wyższe kompetencje to lepsza praca i płaca” trwa realizacja zajęć z kursu: Kuchnia molekularna.

Kurs obejmuje30 godzin, uczestniczy w nim 7 uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. W trakcie realizowanych zajęć uczniowie mają możliwość poznania nowych niekonwencjonalnych technik i metod wykorzystywanych do przygotowania potraw. Tworzenie żywności molekularnej jest swoistym eksperymentem, gdyż pozwala nadać surowcom, produktom odmienne cechy, takie jak: smak, tekstura, zapach. Potrawy kuchni molekularnej mają dostarczyć nie tylko przyjemnych wrażeń smakowych, ale również artystycznych. Uczniowie podczas zajęć wykazują się kreatywnością komponując oraz dekorując potrawy.

 

Olga Kwapisz - Wojda