Słodkie słodkości.

22.03.2021 11:51

W roku szkolnym 2020/2021 w naszej szkole odbywają się zajęcia z kursu cukierniczego w ramach realizowanego projektu unijnego „Wyższe kompetencje to lepsza praca i płaca”.

 

W kursie tym bierze udział 7 uczniów kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Kursanci, w ramach zajęć, poszerzają swoją wiedzę dotyczącą cukiernictwa, zdobywają nowe umiejętności praktyczne, wykorzystując zarówno tradycyjne jak i nowoczesne techniki stosowane w cukiernictwie. Dzięki zajęciom prowadzonym w szkole uczniowie poznali między innymi powstawanie klasycznych kremów cukierniczych takich jak chantilly czy genache, uczyli się temperować czekoladę i wykonywać z niej dekoracje. Kursanci zdobywali doświadczenia w sporządzaniu zarówno klasycznych ciast oraz tortów, jak i monoporcji w nowoczesnym wydaniu.

Udział w tych zajęciach umożliwia podwyższenie kompetencji z danej dziedziny a atmosfera panująca na tym kursie jest naprawdę słodka ;)

Agnieszka Golan