W dn. 30.09.2021 uczniowie klasy II Technikum Technologii Żywności mieli przyjemność odbyć zajęcia praktyczne w zakładzie produkcyjnym Lubella, należącym do Grupy Maspex.
Lubella jest cenionym producentem makaronów, kasz, mąk, płatków śniadaniowych oraz paluszków. Zajęcia poprowadzili p. Edyta Staropiętka- pełniąca obowiązki kierownika Działu badań i rozwoju,
p. Andrzej Makowski – główny technolog,
p. Paweł Głowacki- technolog Działu badań i rozwoju.
Zajęcia zostały podzielone na dwie części:
- część warsztatową poprowadzoną przez p. Edytę Staropiętkę, w czasie której młodzież aktywnie uczestniczyła w poszczególnych etapach projektowania makaronu, ponadto uczestnicy zajęć zapoznali się z podstawami procesu ekstruzji, jego zastosowaniem w produkcji żywności- prelegent Paweł Głowacki
- część dotyczącą zapoznania z produkcją makaronów obejmującą dobór surowców, proces technologiczny, park maszynowy, poprowadzoną przez p. Andrzeja Makowskiego – głównego technologa.
Na zakończenie zajęć uczniowie mieli możliwość zobaczyć pracę w pełni zautomatyzowanego magazynu wysokiego składowania, którego zasadniczym elementem jest układnica magazynowa pełniąca rolę elementu transportującego oraz układającego materiały przeznaczone do magazynowania w specjalnych regałach.
Elementem podsumowującym zajęcia był krótki quiz, a dla zwycięzców nagrody.
Każdy z uczestników otrzymał drobne upominki ufundowane przez zakład Lubella.
Nad całością zajęć czuwała p. Urszula Symbor.