Pierwsza część zajęć odbyła się w Villi Intrata, gdzie młodzież wraz z opiekunkami wzięła udział w warsztatach rekonstrukcyjnych "W staropolskiej kuchni".
Zajęcia poprowadzili: Krzysztofa Karpińska-Wódz, Anastazja Bierzgalska oraz Norbert Sokołowski. Na wstępie prowadzący przeprowadzili pogadankę na temat dań kuchni staropolskiej i zapoznali z przepisami warsztatowymi w oryginalnej wersji, która nie zawierała szczegółowych normatywów surowcowych lecz jedynie ogólny opis w staropolskim języku polskim. Zdziwienie młodzieży wywołał fakt nieużywania soli, czy stosowania w daniach żółtej czy buraczkowej marchwi. Następnie młodzież udała się na warsztaty, gdzie na przygotowanych stanowiskach pod opieką prowadzących przygotowali następujące dania: Bigosek z jesiotra z kapustą włoską, czarną soczewicą i sałatką z brukselki, Ulipki z pianą w potaźu śliwkowym z karmelizowaną gruszką w szafranie. Ulipki, to tak naprawdę własnoręcznie pieczone rurki z kremem. Młodzież świetnie pracowała pod okiem fachowców, następnie przystąpiła do degustacji tych wyszukanych staropolskich dań. Wszyscy uczniowie jednoznacznie stwierdzili, że dania były znakomite.
Po zajęciach grupa udała się na zwiedzanie pałacu wraz z edukatorką, która w ciekawy dla młodzieży sposób opisała historię poprzednich właścicieli pałacu jak i same wnętrza. Na zakończenie członkowie Kółka żywienia udali się na jesienny spacer do ogrodów wilanowskich.