Uczniowie kształcący się w zawodzie technik agrobiznesu, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik technologii żywności oraz technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w I etapie tegorocznej OWiUR – olimpiady prestiżowej i najstarszej w Polsce. Udział w tej olimpiadzie cieszy się wielkim zainteresowaniem uczniów techników i liceów, gdyż wiąże się z wieloma nagrodami.
Pierwszy etap olimpiady składał się z części pisemnej, w której uczestnicy rozwiązywali test składający się z 60 pytań, oraz z części praktycznej, tzn. trzech zadań praktycznych.
28 października 2021 r. na Blichu ogłoszono wyniki I etapu tegorocznej OWiUR, przedstawiając imponujące zestawienie świadczące o bardzo dużej determinacji uczniów zmotywowanych wieloma sukcesami w poprzednich edycjach olimpiady.
Blok | Liczba uczestników w bloku | Nazwiska i imiona uczniów, którzy zajęli odpowiednio miejsca |
Produkcja roślinna | 11 | 1. Granosik Mateusz |
2. Majewski Gabriel | ||
3. Papiernik Jakub | ||
Produkcja zwierzęca | 7 | 1. Parys Patryk |
2. Materek Maciej | ||
3. Pietrasiak Paulina | ||
Ogrodnictwo | 5 | 1. Igielski Szymon |
2. Czarnota Paulina | ||
3. Trzcińska Aleksandra | ||
Mechanizacja rolnictwa | 22 | 1. Janduła Piotr |
2. Wińkowski Adrian | ||
3. Domińczak Wiktor | ||
Technologia żywności | 22 | 1. Letka Łucja |
2. Siejka Sabina | ||
3. Dańczak Patrycja | ||
Gastronomia | 16 | 1. Styrt Wiktoria |
2. Kowalewska Natalia | ||
3. Politowicz Małgorzata | ||
Agrobiznes | 18 | 1. Jabłoński Łukasz |
2. Bogusz Mateusz | ||
3. Jurga Patryk |
Nauczycielami kierującymi przygotowaniem uczniów są: Anna Kowalska, Iwona Bogusiewicz - Kuś, Agnieszka Golan, Mariusz Szewczyk, Elżbieta Wojtyna. Zwycięzcom życzymy powodzenia w etapie okręgowym, który odbędzie się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w kwietniu 2022 r.