Comenius - technologia żywności - różnice i podobieństwa

6.08.2012 13:18

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP w Łowiczu we wrześniu 2012 roku rozpocznie realizację projektu „Food Technology – differences and similarities” w ramach programu Comenius Wielostronne Partnerskie Projekty Szkół, na który Agencja Narodowa przyznała kwotę 20.000 euro.

  

   Projekt będzie realizowany do końca czerwca 2014 roku, a wezmą w nim udział uczniowie z klas o profilu Technikum Technologii Żywności. Pieczę nad całym projektem w szkole na Blichu sprawuje pięciu nauczycieli: dyrektor Mirosław Kret, Edyta Kłak – nauczycielka technologii żywności, Olga Kwapisz-Wojda – nauczycielka technologii żywności, Ilona Kosiorek – nauczycielka informatyki oraz Anna Tomczak – nauczycielka języka angielskiego.

   Partnerami naszej szkoły będą szkoły o podobnym profilu z Francji, Portugalii, Grecji, Włoch oraz Turcji. Głównym założeniem projektu jest porównanie technologii żywności w krajach europejskich pod kątem znalezienia podobieństw i różnic oraz promowanie nauczania technicznego i zawodowego języka angielskiego i podniesienie motywacji do nauki języka. Każdy z krajów partnerskich będzie zajmował się konkretnym produktem „od pola do talerza” analizując poszczególne procesy i przedstawiając je pozostałym partnerom. Francja przeanalizuję produkcję miodu, Włochy sera, Grecja oliwy z oliwek, Portugalia herbaty, Turcja chleba, a nasza szkoła jabłek. Naszym zadaniem jest również założenie i prowadzenie strony internetowej, która będzie na bieżąco uaktualniana o kolejne działania partnerów. Projekt przewiduje pięć tygodniowych wyjazdów zagranicznych, podczas których partnerzy przedstawią dany produkt, zaprezentują swoją szkołę i miasto. Wizyty w krajach partnerskich umożliwią również poznanie innych europejskich kultur. W listopadzie 2012 roku 3 nauczycieli i 5 uczniów z ZSP nr 2 RCKUiP w Łowiczu odwiedzi szkołę we Włoszech, kolejne wyjazdy planowane są do Francji w maju 2013r., Grecji w październiku 2013r., do Turcji w styczniu 2014r., do Portugalii w marcu 2014r., do Polski zaś wszyscy partnerzy przyjadą w kwietniu 2014r. Będzie to ostatnia wizyta w ramach współpracy uwieńczona konkursem kulinarnym opartym o produkty przedstawiane w trakcie projektu.

Anna Tomczak