Uczniowie klas żywieniowych biorą czynny udział w projekcie unijnym „Wyższe kompetencje to lepsza praca i płaca”.
Jedną z form podwyższających ich umiejętności w ramach wymienionego projektu jest kurs „Kuchnie różnych narodów”. W trakcie zajęć uczestnicy kursu przygotowują potrawy charakterystyczne dla danych państw. Jest to np. kuchnia litewska, czeska, niemiecka, marokańska, angielska, żydowska, japońska czy gruzińska. Uczniowie poszerzają też swoją wiedzę z zakresu technologii gastronomicznej i towaroznawstwa, co potem z pewnością zaprocentuje na egzaminie potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Przekrojowa wiedza umożliwi im otrzymanie pracy w restauracjach serwujących potrawy różnych narodów. Zajęcia są bardzo ciekawe, rozwijają umiejętności zawodowe i poszerzą wiedzę dotyczącą tradycji żywieniowych w poszczególnych krajach. Młodzież uczy się organizacji i planowania czasu podczas przygotowywania dań, a także pracy w grupie. Wszystkie artykuły spożywcze i środki chemiczne, niezbędne do przeprowadzenia ćwiczeń, są zakupione ze środków unijnych. Zajęcia są dodatkową formą podwyższenia kwalifikacji uczniów naszej szkoły. Jest to bardzo ważne w planowaniu kariery zawodowej młodego człowieka.