W dniu 4.02.2022r. uczniowie uczestniczący w kursie „barmańsko-kelnerskim” w ramach projektu unijnego „ Wyższe kompetencje to lepsza praca i płaca” udali się na wycieczkę dydaktyczną do Warszawie.
W warsztatach uczestniczyło 16 osób, z klasy 3TTg i IV TŻU i 2 opiekunów: p. Agnieszka Golan i Urszula Surma. Wycieczka była dopełnieniem kursu, którego celem było poznanie tajników zawodu „barman”. Młodzi adepci sztuki barmańskiej mieli okazję uczestniczyć w profesjonalnym pokazie przygotowywania drinków w „Coctail Bar Max & Dom Whisky” przeprowadzonym przez profesjonalnych barmanów z „Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów”.
Warsztaty w bardzo ciekawy sposób ukazywały tajniki zawodu, jego blaski i cienie oraz pozwoliły zapoznać się z najbardziej popularnymi i modnymi drinkami. Wbrew pozorom sporządzanie drinków wymaga od barmana ogromnej wiedzy zarówno teoretycznej, jak i praktycznej, a powstałe napoje są często istnym dziełem sztuki.
Zawód „barman” to nie tylko sporządzanie drinków i efektowne ich podanie, ale charakterystyczny język zawodowy oraz umiejętność prowadzenia ciekawej konwersacji z gościem.
Uczniowie pod okiem profesjonalistów ćwiczyli tworzenie i podawanie drinków. Warsztaty były bardzo ciekawe, gdyż pozwoliły poszerzyć zdobytą wiedzę i umiejętności uczestnikom „kursu barmańsko- kelnerskiego”.