Uczennice naszej szkoły klasy 3 TŻp w piątek 4 marca 2022 r. brały udział w zmaganiach w XIX Międzyszkolnym Konkursie Przedmiotowym z Zakresu Żywienia Człowieka w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.
Po powitaniu przez kadrę zarządzającą szkołą w Kutnie uczniowie rozpoczęli eliminacje teoretyczne z zakresu: zakąski, warzywa, owoce, obsługa konsumenta.
Po napisaniu testu uczestnicy konkursu udali się do pracowni gastronomicznej, gdzie w dwuosobowych zespołach sporządzali dania konkursowe "Kanapki, kanapeczki..." Kanapki sporządzano bez użycia mięsa a głównym składnikiem miały być sery. Sery dostarczyła p. Agnieszka Rzepnikowska właścicielka firmy "Serowa pasja" (a jednocześnie absolwentka szkoły), która przyrządza różnorodne sery podpuszczkowe z mleka od krów z własnego gospodarstwa.
Następnie odbyła się degustacja pięknego tortu okolicznościowego głównego sponsora konkursu firmy "T.D.J Ozdowscy sp.j.". Dodam, że pan Ozdowski jest sponsorem od początku istnienia konkursu. W związku z przejściem pana Tadeusza Ozdowskiego na emeryturę i przejęcia firmy przez synów uroczystość miała wyjątkowy charakter, pełen podziękowań i wzruszających i ciepłych słów.
Kolejnym punktem programu była bardzo ciekawa prezentacja "Działania i założenia restauracji przyszłości", którą poprowadził p. Tomasz Tarkowski dyrektor F&B Concordia Design, również absolwent szkoły w Kutnie.
Uczennica Wiktoria Styrt zdobyła 1 miejsce w konkursie teoretycznym, a obie dziewczyny Wikotoria Styrt i Zuzanna Gasińska jako zespół zdobyły 3 miejsce w konkursie praktycznym. Naszym uczennicom serdecznie gratulujemy.