W dniu 26.05.22 uczniowie naszej szkoły z kierunku żywieniowego wybrali się na warsztaty do pizzeri 'Miejscówka", która znajduje się w Nieborowie. Mieliśmy tam możliwość przygotowania własnej pizzy i udekorowania jej wedle uznania.
Warsztaty minęły nam szybko, sprawnie i przyjemnie. Każdy z uczestników wyszedł uśmiechnięty i najedzony. Następnie udaliśmy się na spacer po Bolimowskim Parku Krajobrazowym, w celu spalenia kalorii i zaczerpnięcia świeżego powietrza. Kolejnym punktem wycieczki był wykład i warsztaty u pani dietetyk Beaty Mońki w miejscowości Stara Sucha w ramach projektu "Wyższe kompetencje to lepsza praca i płaca". Dowiedzieliśmy się o różnicach pomiędzy głodem, zachcianką, a apetytem oraz o korzyściach ze spożywania warzyw bogatych w chlorofil. Potrawami które sporządziliśmy z pomocą opiekunek i pani dietetyk były: potrawka z quionoa, zielona pasta z ciecierzycy, majonez z aquafaby, tahini, zieloną pastę z ciecierzycy, zupę krem z kiszonych ogórków, twarożek z kiszonych nerkowców, pesto z liści rzodkiewki, pesto z suszonych pomidorów, krem czekoladowy z sezamu i nerkowców. Na koniec wszyscy usiedliśmy przy wspólnym stole i ze smakiem zjedliśmy przyrządzone smakołyki. Było to już nasze czwarte spotkanie z panią Beatą Mońką. Poraz kolejny wyszliśmy z niego z głową pełną wiedzy i uśmiechem na twarzy. Liczymy na dalsze okazje do spotkań, u nas w szkole czy u pani dietetyk. Dziękujemy naszym panią opiekunkom, pani Iwonie Bogusiewicz-Kuś i pani Annie Kosmowskiej za zaorganizowanie wyjazdu i możliwość nauki w przyjemny sposób.