27 września 2022 roku w Szkole na Blichu odbyła się kolejna wizyta litewskich nauczycieli ze szkoły w Rokiszkach (Rokiskio profesinio mokymo centras), w ramach realizacji projektu z programu Erasmus+. Do naszej placówki przybyły Panie: Asta Mikulioniene, Jurate Sauciuniene i Zydra Lomako, nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych i ekonomicznych.
Zaproszone Panie uczestniczyły w zajęciach w pracowni gastronomicznej, które prowadziła Pani Iwona Bogusiewicz – Kuś. Klasa IV technikum żywienia i usług gastronomicznych prezentowała zajęcia praktyczne dotyczące tematu: ,,Zastosowanie jaj w żywieniu”. Młodzież w ramach ćwiczeń przygotowała: jaja po benedyktyńsku, omlety, jaja faszerowane smażone w skorupkach, crème brulee oraz tiramisu. Następnie Pani Zydra Lomako poprowadziła wraz z młodzieżą zajęcia pokazowe kuchni litewskiej, w czasie których przygotowała chłodnik litewski z pieczonymi ziemniakami z boczkiem z regionu Aukštaitija i smażone bliny z ciasta ziemniaczanego nadziewane mięsem – potrawa regionu Žemaitija. Nauczycielka przywiozła regionalne dodatki do litewskich dań. Dyrekcja szkoły, kilku nauczycieli i młodzież mogli skosztować przygotowanych przysmaków.
Nauczycielka Jurate Sauciuniene przeprowadziła dla naszej młodzieży lekcję przedsiębiorczości, dotyczącą wprowadzenia waluty euro na Litwie i skutków ekonomicznych takiej decyzji dla tego kraju. Po krótkiej części wykładowej uczniowie mieli możliwość zadawania pytań. Wywiązała się interesująca dyskusja.
Goście wraz z Panem Dyrektorem Jerzym Zabostem i tłumaczem języka rosyjskiego Panią Jolantą Sikorską obejrzeli bazę dydaktyczną szkoły oraz jej piękne otoczenie, mogli również poznać firmę patronacką kierunku technik technologii żywności, tj. Agros Nova w Łowiczu oraz uroki naszego miasta.