W dniu 14 listopada b.r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 CKZ im. T. Kościuszki w Łowiczu odbyły się warsztaty gastronomiczne prowadzone przez kucharza Tomasza Tracza z projektu Urzędu Marszałkowskiego „Łódzkie gotuje”. Tematyką zajęć były pory roku. Młodzież klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką Pani Iwony Bogusiewicz – Kuś wykonywała potrawy zimowe.
Warsztaty otworzył Członek Zarządu Województwa Łódzkiego Andrzej Górczyński, następnie głos zabrał Radny Sejmiku Wojewódzkiego Łodzkiego Waldemar Wojciechowski oraz Dyrektor szkoły Jerzy Zabost.
Na początek, pan Tomasz Tracz - kucharz krakowskiej restauracji „Folga”, sporządził zupę zalewajkę i poczęstował nią wszystkich uczestników warsztatów. Zupa przygotowana była w wersji nowoczesnej ale na naturalnym zakwasie. Była bardzo smaczna i aromatyczna.
W następnej kolejności, młodzież w grupach, pod okiem doświadczonego gastronoma przyrządziła dania staropolskie w nowoczesnym wydaniu takie jak: bigosek z karpia z suszoną kiszoną kapustą, prażoki z sosem z suszonych borowików oraz kugel jabłkowy. Są to potrawy tradycyjne, ale rzadko przyrządzane w naszej kuchni. Dzięki temu młodzież mogła poznać takie przepisy i w przyszłości wykorzystać je do przygotowania posiłków domowych.
Wszystkie potrawy przygotowywane były z naturalnych surowców pochodzenia regionalnego.
Na zakończenie, młodzież uczestnicząca w warsztatach, otrzymała od przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego pamiątkowe gadżety kucharskie.
Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem i z pewnością wniosły nowe spojrzenie na przygotowywanie naszych wspaniałych polskich potraw.