W dniu 13 grudnia w murach blichowskiej szkoły gościła grupa uczniów ze Szkoły Podstawowej z Bednar wraz z wychowawczynią Karoliną Kotecką oraz nauczycielką biologii panią Anetą Kowalczyk.
Na początek w sali wykładowej grupę przywitał Dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Centrum Kształcenia Zawodowego w Łowiczu pan Jerzy Zabost. Następnie ofertę edukacyjną szkoły przedstawiła pani pedagog Anna Golędzinowska-Lebioda. Najważniejszą częścią gościny w naszej szkoły były warsztaty kulinarne poprowadzone przez klasę IV uczącą się na kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielkami Iwoną Bogusiewicz-Kuś i Edytą Kłak. Zajęcia dotyczyły serwisu angielskiego czyli najbardziej eleganckiej formy obsługi gości w restauracji. Uczniowie wspólnie przygotowali: zupę krem z białych warzyw, pieczonego kurczaka z łódeczkami ziemniaczanymi, sosem oraz sezonową surówką. Na deser podano flambirowane naleśniki z owocami, a do picia lemoniadę. Wszystkie potrawy serwowane były z wózka, gdzie na oczach konsumenta tranżerowano pieczony drób oraz dzielono owoce do naleśników. Cała praca odbywała się w bardzo przyjaznej atmosferze, zarówno nasza młodzież jak i goście pozostawali cały czas w dobrych humorach. Przygowane potrawy prezentowały się bardzo efektownie i wszystkim smakowały.