W obecnych czasach rolą szkoły jest nie tylko wyposażenie ucznia w podstawową wiedzę i umiejętności zawodowe, ale także stworzenie warunków do pogłębiania wiedzy w rzeczywistym otoczeniu gospodarczym.
Wychodząc naprzeciw takim oczekiwaniom nasza szkoła wyszła z inicjatywą podjęcia współpracy z lokalnymi firmami zajmującymi się produkcją spożywczą.
W ostatnim czasie odbyły się dwa takie spotkania. W dniu 22 marca uczniowie technikum technologii żywności oraz technikum agrobiznesu wysłuchali prelekcji prowadzonej przez właścicielkę winnicy Natale, panią Ewą Frączyk, z Łasiecznik. Na spotkaniu uzyskali informacje o właściwej pielęgnacji odmian i doborze szczepów winorośli oraz o poszczególnych etapach w produkcji wina.
Natomiast kolejnego dnia – 23 marca przedstawiciele Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu, Pani Katarzyna Balcerek – technolog żywności oraz Pani Joanna Kołodziejska – Pełnomocnik Zarządu ds. Jakości zaprezentowały uczniom klas IV, III, II i I technikum technologii żywności oraz technikum agrobiznesu historię i organizację swojego przedsiębiorstwa. Poruszyły zagadnienia dotyczące przetwórstwa mleka, asortymentu wyrobów firmy z uwzględnieniem nowości z ostatniego czasu. Ciekawie przybliżyły młodzieży rolę i zadania technologa żywności w zakładzie produkcyjnym, przedstawiły możliwości zatrudnienia oraz zasady rekrutacji.
W kolejnych miesiącach planujemy realizację następnych spotkań z producentami żywności z naszego regionu. Celem takiego przedsięwzięcia oraz współpracy jest zapoznanie młodzieży z lokalnymi wytwórcami z regionu łowickiego oraz promocja przedsiębiorstw działających w naszej okolicy.