W piątek 19 maja przedstawiciele kółka żywienia (Michalina Perzyńska, Karolina Chojecka, Marcel Milczarek, Kacper Lesiewicz) z klasy 1 uczącej się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali warsztaty dla dzieci.
Uczniowie klasy 6 Szkoły Podstawowej w Bednarach na początku wysłuchali pogadanki opiekunki koła Iwony Bogusiewicz-Kuś na temat żywienia dzieci i młodzieży w kontekście piramidy zdrowego stylu życia. Następnie pod okiem naszych uczniów przygotowali: naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, frytki z warzyw z użyciem urządzenia do smażenia beztłuszczowego, koktajl brzoskwiniowo-kokosowy, deser warstwowy.
Obie grupy pracowały sprawnie a na zakończenie uczniowie wspólnie skonsumowali przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dania.