W ostatni czwartek 21.09.2023 klasa 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych swoje zajęcia praktyczne odbyła w zupełnie inny - aktywny i twórczy sposób.
Uczniowie tego kierunku kształcenia zostali zaproszeni przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach na szkolenia z warsztatami nt. przetwórstwa produktów rolnych.
Klasa trzecia miała przyjemność uczestniczyć w szkoleniu z produkcji wędlin oraz tłoczenia oleju na zimno.
Program obejmował między innymi: informację na temat przepisów i wymaganych dokumentów przy legalizacji produkcji pochodzenia zwierzęcego oraz zasad BHP, norm przy produkcji wędlin i kiełbas oraz zasad doboru jakościowego surowca, charakterystyki wybranych gatunków roślin oleistych, technologii tłoczenia oleju na zimno. Uczestnicy szkolenia brali udział w warsztatach na temat produkcji kiełbasy oraz tłoczenia oleju.
Zajęcia w takiej formie pozwoliły poszerzyć wiedzę uczniów oraz nabyć nowych praktycznych umiejętności.
Jesteśmy wdzięczni za możliwość brania udziału w takiego rodzaju kreatywnych przedsięwzięciach i mamy nadzieję na współpracę w przyszłości.
To bardzo interesujące spotkanie odbyło się w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Plan operacyjny na lata 2022-2023 i realizuje operację pod tytułem „Przetwórstwo produktów rolnych szansą na realizację wspólnych inwestycji przez rolników”.