W poniedziałek 2 października klasa 1 ucząca się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych miała okazję skorzystać z wykładów oraz warsztatów z zakresu produkcji serów podpuszczkowych.
Gościł nas Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach. W ramach projektu ośrodka "Przetwórstwo produktów rolnych szansą na realizację wspólnych inwestycji przez rolników" młodzież miała okazję wysłuchać wykładu inż. Moniki Lasoń właścicielki firmy "Groser". Po doskonale przygotowanym wykładzie nasi uczniowie udali się do sali warsztatowej gdzie produkowali z mleka krowiego serek typu Ricotta oraz podpuszczkowe serki Halloumi o różnorodnych kształtach i dowolnie wybranych smakach. Po zakończeniu warsztatów uczestnicy mogli spróbować swoich wyrobów. Dodatkowo młodzież korzystała ze śniadania, obiadu oraz deseru przygotowanych w formie eleganckich bufetów.