Na zaproszenie dyrektora departamentu Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A. Pana Tomasza Cebertowicza mieliśmy okazję 10 października 2023 r. wziąć udział w Festiwalu Smaków Regionu Łódzkiego.
Kółko Żywienia działające w szkole na Blichu wraz z opiekunem mieli przyjemność gotować pod okiem Koła Gospodyń Wiejskich w Strońsku. Do uczestnictwa w warsztatach wybrano pięć szkół z terenu województwa łódzkiego. Pięć zespołów przygotowywało dania regionalne z użyciem lokalnych produktów. Były to: zupa szczawiowa z domowym makaronem, słodka kapusta zasmażana, pieczone żeberka, ciasto drożdżowe z jabłkami pod kruszonką. Wielkim zaskoczeniem dla uczniów była potrawa z ziemniaków, znana dziadkom naszych uczniów czyli prażocha. Uczestnicy warsztatów dodatkowo mieli okazję spróbować naturalny chleb ze smalcem i kiszonymi ogórkami, pączki, pierogi z mięsem, owoce, soki tłoczone - wszystko od producentów z terenów województwa łódzkiego. Dodatkową atrakcją było spotkanie z Panią dietetyk na temat zbilansowanej diety oraz żywności z krótkimi łańcuchami dostaw. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz prezenty w postaci fachowej literatury. Całość warsztatów, produkty i dojazd finansowany były przez ŁARR w Łodzi. Za zaproszenie serdecznie dziękujemy.