Uczniowie klasy IV TT w trakcie zajęć praktycznych „ Organizacja żywienia i usług gastronomicznych” mieli okazję zapoznać się z Dobową Wojskową Racją Żywnościową.
Uczniowie wcielając się w żołnierzy przygotowywali potrawy, napoje, którymi raczą się polscy żołnierze w czasie przebywania w warunkach
polowych.
Całodzienna racja żywnościowa jest tak przemyślana i przygotowana, by pokryć zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze żołnierza. W jednym opakowaniu znajdują się 3 posiłki: śniadanie, obiad i kolacja oraz zestaw do samodzielnego podgrzewania. Sucha racja żywnościowa posiada ok. 3600 kcal.
Wspólne przyrządzanie oraz spożywanie posiłku wojskowego było ciekawym przeżyciem, jakiego nigdy wcześniej nie doświadczyli nasi uczniowie. Posiłki i napoje okazały się smaczne, zdrowe i pożywne, spełniające oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Polski żołnierz, jako konsument zasługuje na jak najlepsze produkty, które będzie spożywał w czasie działań bojowych, a dobowa racja żywnościowa mu to zapewnia.
Uczniowie wypróbowali również dołączony specjalny zestaw do podgrzewania potraw w warunkach polowych.
Było to bardzo interesujące doświadczenie pokazujące, że dobra i wartościowa żywność wygodna i funkcjonalna ma duże znaczenie także dla żołnierza.