11 stycznia 2024 r. zajęcia kółka żywienia miała przyjemność poprowadzić studentka IV roku kierunku żywienia człowieka i oceny żywienia SGGW Pani Monika Stasiak, która odbywa u nas praktykę studencką.
Zajęcia rozpoczęliśmy od opowiedzenia o naszym kółku i przedstawienia się. Następnie Pani Monika opowiedziała trochę o swoich studiach i jak one wyglądają, odpowiedziała również na nasze pytania. Później Pani praktykantka poprowadziła temat o jakości żywności dostępnej w handlu detalicznym. Powiedziała nam, że większość produktów w sklepie nie służy naszemu zdrowiu. Według niej najmniej zanieczyszczone jest surowe mięso i woda, ale też takie mięso i woda muszą być że sprawdzonego źródła. Pani Monika powiedziała nam także, że pszenica jest już tak zmodyfikowana, przez co nie jest już dobrym pożywieniem dla naszego organizmu. Dzięki Pani Monice dowiedzieliśmy się też, że owoce i warzywa są mocno nawożone i traktowane środkami ochrony roślin czego przykładem są np. pomidory. Pani przestrzegała nas, abyśmy nie jedli cytrusów, ponieważ są mocno zabezpieczane środkami konserwującymi. Z owoców poleciła nam szczególnie z jagodowe. Poruszyliśmy również temat suplementów, według Pani Moniki za mało mówi się o niedoborach m.in. witaminy D wśród Polaków, uważa ona, że praktycznie każdy mieszkaniec Polski powinien ją suplementować. Na koniec zajęć zrobiliśmy sobie zdjęcia. Były to bardzo interesujące zajęcia, ponieważ dzięki Pani Monice mogliśmy się dowiedzieć sporo ciekawych dla nas rzeczy.