Dnia 7grudnia 2012 r. W Tomaszowie Mazowieckim w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. St. Staszica odbył się etap okręgowy XV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Naszą szkołę reprezentowało 5 uczennic z klas III i IV Technikum Technologii Żywności: Joanna Suder, Aleksandra Mądra, Wioleta Redek, Karolina Workowska, Małgorzata Kaczor. W wyniku pierwszego etapu składającego się z 50 pytań wyłoniono 5 najlepszych uczniów, którzy przystąpili do drugiego etapu olimpiady. Zakwalifikowały się do niego: Joanna Suder i Wioleta Redek. Etap ten polegał na udzielaniu ustnych odpowiedzi, składał się z pytań obejmujących trzy bloki tematyczne: przetwórczy, analityczny, ekonomiczny. Ostatecznie nasze uczennice zajęły: 1 miejsce - Joanna Suder i 5 miejsce - Wioleta Redek. Następny etap - centralny odbędzie się w Poznaniu. Joanna i Wioleta już przygotowują się do kolejnych zmagań z nowymi zadaniami.
Uczennice do olimpiady przygotowywała mgr inż. Olga Kwapisz-Wojda.