Smaki malopolski

25.03.2024 13:38

W dniach 19-21 marca b.r. odbył się wyjazd szkoleniowy na tereny województwa małopolskiego "Szlakiem Suszonej Śliwki" w ramach "Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

M.in. nauczyciele naszej szkoły mieli okazję poznać działalność: tłoczni soków w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w Korzennej, zabytkowej Osady Młyńskiej w Roztoce Brzeziny, firmy owocowo-warzywnej "Carpatina" w Iwkowej, Winnicy Nowizna w Połomie Małym, suszarni wędzonej śliwki Pana Grzegorza Piwowara w Dobrocieszu. Uczestnicy brali też udział w warsztatach tłoczenia oleju i walcowania płatków zbożowych w Zagrodzie na Pacanach.

Iwona Bogusiewicz-Kuś
Anna Kosmowska