Uczniowie Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Centrum Kształcenia Zawodowego im. T. Kościuszki w Łowiczu kształcący się w zawodach technik agrobiznesu i technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki gościli w środę w gospodarstwie doświadczalnym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego położonym nieopodal Skierniewic. Zakład nosi imię Prof. Adama Skoczylasa – organizatora i pierwszego kierownika Zakładu Hodowli Owiec i Kóz.
Dzięki uprzejmości dyrektora instytutu Pana mgr inż. Pawła Wołoszyna młodzież z naszej szkoły, pod opieką nauczycielek Anny Kowalskiej i Katarzyny Mańkowskiej, mogła spędzić dzień szkolnych zajęć w plenerze. Uczniowie zapoznali się z całą infrastrukturą gospodarstwa, jego ciekawą historię i wysłuchali interesujących wykładów z zakresu produkcji roślinnej, zwierzęcej i mechanizacji rolnictwa.
Powierzchnia gospodarstwa wynosi 385 ha: (grunty orne własne 323 ha + 252 ha dzierżawione, stawy rybne 17,5 ha, użytki zielone 12 ha, zadrzewienia 18 ha, inne 18 ha). Znaczne powierzchnie upraw są sztucznie nawadniane.
Rolniczy Zakład Doświadczalny w Żelaznej jest jednostką terenową Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Świadczy usługi dla działalności naukowo-badawczej i wdrożeniowej SGGW oraz dla wielu firm z branży rolniczej (nasiennych, agrochemicznych i innych). W obrębie zakładu znajduje się Doświadczalna Ferma Owiec i Kóz oraz Pole Doświadczalne Katedry Fizjologii Roślin SGGW. Gospodarstwo prowadzi wielkotowarową produkcję ziemniaków, marchwi, fasoli szparagowej i brokułów, w oparciu o najnowsze technologie uprawy, a także gospodarkę rybacką.
Zajęcia dla uczniów rozpoczęły się od spotkania z głównym specjalistą ds. produkcji roślinnej gospodarstwa w Żelaznej - Panem mgr inż. Bartłomiejem Rochalskim. W bardzo ciekawy sposób pokazał on młodym adeptom sztuki rolniczej zasoby gospodarstwa i przeprowadził interesujący wykład dotyczący produkcji roślinnej opierając się na swoich doświadczeniach i przykładzie pracy gospodarstwa w Żelaznej. Uczniowie mogli oglądać na żywo pracę maszyn do czyszczenia, mycia, sortowania i transportu ziemniaków z przechowalni do odbiorcy.
Młodzież poznała dokładnie miejsca i zasady dotyczące przechowywania płodów rolnych i środków ochrony roślin. Uczniowie z dużym zaciekawieniem wysłuchali jakimi względami gospodarstwo kieruje się podczas inwestowania środków np. w park maszynowy i w jaki sposób dokonuje doboru środków maszynowych.
Uczniowie chętnie zaglądali w różne zakamarki i zadawali pytania, na które uzyskali satysfakcjonujące odpowiedzi.
Kolejnym bardzo ciekawym punktem wizyty w instytucie była część hodowlana gospodarstwa, bowiem w skład zakładu wchodzi położona nieopodal ferma owiec i kóz. Tą część zajęć przeprowadził Pan dr inż. Krzysztof Głowacz – główny specjalista ds. produkcji zwierzęcej. W tej części uczniowie mieli możliwość oglądania procesu przepędzania owiec z pastwiska do owczarni i karmienia młodych jagniąt. Instytut specjalizuje się w hodowli i odtwarzaniu czystej rasy owcy żelaźnieńskiej. Dodatkowo tworzone są różne doświadczalne krzyżówki w celu polepszenia właściwości mięsnych i zdrowotnych raz owiec. Pan dr Głowacz z ogromną pasją opowiadał o cechach tej rasy, ich potrzebach żywieniowych, sposobie utrzymania i możliwościach ekonomicznych wynikających z hodowli tych zwierząt. Poza owcami w gospodarstwie znajduje się również stado kóz. Kozy to kolejny temat, którym z zapałem w głosie dzielił się nasz oprowadzający. Uczniowie poznali cykl życiowy owiec i kóz, zasady kojarzenia osobników, prowadzenia stanówki, odchowu młodych osobników i żywienia zwierząt oraz remontu stada.
Młode koźlęta i jagnięta, szczególnie te najmłodsze, cieszyły się ogromną popularnością, wszyscy chcieli je pogłaskać lub nakarmić.
Wszystkim uczniom podobały się takie zajęcia, zwłaszcza, że pogoda bardzo dopisała. W przyjemnej atmosferze i okolicy oraz słonecznej aurze zdobyli dużą porcję cennej wiedzy i nowych doświadczeń, które z pewnością przyniosą owoce na egzaminach zawodowych i licznych konkursach i olimpiadach branżowych. Już niedługo, bo w przyszłym tygodniu, 5 uczniów z naszej szkoły zmierzy się z koleżankami i kolegami z całej Polski w finale centralnego etapu Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szczecinie, w czterech blokach tematycznych: produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, agrobiznes i mechanizacja rolnictwa.