Klasa patronacka to połączenie szkolnej wiedzy teoretycznej i pierwszych praktycznych doświadczeń w pracy. W naszej szkole uczniowie kształcący się na kierunku technik technologii żywności mają taką możliwość dzięki współpracy z firmą Maspex. Jedną z korzyści dla naszych uczniów jest możliwość wycieczek do wielu zakładów należących do Maspexu znajdujących się w całej Polsce. Daje to lepsze możliwości poznania realnych warunków na rynku pracy w określonej branży.
W ostatnim czasie odbyły się dwa takie wyjazdy.
W dniu 24.09.2024 grupa 12 uczniów z klasy 5 TT uczestniczyła w wycieczce dydaktycznej
w zakładzie CEDC International w Białymstoku.W trakcie pobytu w zakładzie w Białymstoku uczniowie mieli możliwość obserwacji wykorzystania najnowocześniejszych metody produkcji: filtrację platyną, wielokrotny proces destylacji czy uzdatnianie wody metodą odwróconej osmozy. Obserwowali poszczególne etapy produkcji wyrobów gotowych między innymi rektyfikacyję czy rozlew.
Zakład produkcyjny w Białymstoku powstał w 1928 roku. Posiada prawie 100-letnie tradycje wytwarzania wysokiej jakości wódek, likierów i nalewek. Sztandarową marką produkowaną w tym zakładzie jest Żubrówka,której naturalne składniki, jak np. trawa żubrowa obecna w Żubrówce Bison Grass czy woda w Żubrówce Czarnej, pochodzą z samego serca Puszczy Białowieskiej.
Uczestnicy tego wyjazdu otrzymali również informację dotyczącą odpowiedzialnego podejścia do spożywania alkoholu.
Drugą wycieczką jaka odbyła się 26.09.2024 była wizyta klasy 2 TT w zakładzie produkcyjnym w Tychach.Uczniowie zostali oprowadzeni po poszczególnych liniach produkcyjnych i poznali specyfikę pracy w zakładzie. Mieli również możliwość pobytu w centrum logistycznym , gdzie zapoznani zostali z zautomatyzowanymi i nowoczesnymi operacjami logistycznymi, procesem pickingu czy co-packingu.
Zakład w Tychach został zbudowany w 1999 roku. Obecnie funkcjonuje w nim 15 linii produkcyjnych, które codziennie wytwarzają soki, nektary i napoje znanych marek, takich jak Tymbark czy Kubuś.Oprócz linii produkujących soki, nektary i napoje, w Tychach funkcjonują także dwie nowoczesne linie do produkcji musów owocowych.
Wycieczki te odbyły się w ramach zajęć praktycznych poszczególnych klas, a takie zorganizowanie tych zajęć daje większą możliwość poszerzania wiedzy uczniom o wiedzę praktyczną.