W dniach 10-12 marca 2025 roku odbyła się ogólnopolska XLVII Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie w Zespole Szkół nr 3 im. S. Staszica we Włoszczowie.
W klasyfikacji drużynowej najlepsza okazała się nasza szkoła, zajmując 1. miejsce. Kolejne miejsca zajęły drużyny z Rypina i Wysokiego Mazowieckiego.
W klasyfikacji indywidualnej zwyciężyła Anna Bury z klasy 4 technikum technologii żywności. Drugie miejsce zajęła Klaudia Dobrogowska, a czwarte – Kinga Koza, obie z klasy 5 technikum technologii żywności.
W zmaganiach wzięło udział 44 uczniów, którzy przez trzy dni rywalizowali w trzech etapach: teoretycznym, praktycznym i ustnym. Pierwszego dnia uczestnicy zmierzyli się z pytaniami dotyczącymi mikrobiologii, technologii mleczarskiej oraz aparatury przemysłowej. Drugiego dnia odbył się etap praktyczny. Zadanie w tej części wymagało umiejętności analitycznego myślenia, precyzji oraz znajomości technologii wytwarzania produktów mleczarskich. Nauczyciele-opiekunowie uczniów w tym czasie wzięli udział w szkoleniu prowadzonym przez dr hab. inż. Jarosława Kowalika z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego na temat „Tradycyjne i regionalne produkty mleczarskie – aspekty technologiczne”, co wzbogaciło ich wiedzę na temat technologii produkcji i wytwarzania mleczarskich przysmaków. Dzień zakończyła wizyta studyjno-szkoleniowa w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie, podczas której uczestnicy mieli możliwość zobaczenia na żywo procesów produkcji mleka i innych produktów mleczarskich. Trzeci dzień to intensywne zmagania ustne, podczas których finaliści odpowiadali na pytania związane z przemysłem mleczarskim.
Dziesięciu najwyżej ocenionych uczniów otrzymało tytuł laureata, a trzynaścioro najlepszych uzyskało zaświadczenia uprawniające do podjęcia nauki na pierwszym roku studiów na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni, a nagrody zostały ufundowane m.in. przez głównego sponsora wydarzenia – Okręgową Spółdzielnię Mleczarską we Włoszczowie.
Olimpiadę zorganizował KZSM Zw. Rew. Patronat merytoryczny objął Uniwersytet Warmińsko-Mazurski. Wydarzenie zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!