Ośmioro uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych brało udział w kursie "Kuchnie regionalne i narodowe" prowadzonego w ramach projektu "Dobry zawodowiec - lepsza przyszłość"
W trakcie zajęć uczniowie przygotowywali potrawy charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, francuskiej i włoskiej oraz mieli okazję uczestniczyć w warsztatach z kuchni łowickiej w „Zagrodzie Bednarza”. Zajęcia w bardzo ciekawy sposób poszerzyły wiedzę dotyczącą tradycji żywieniowych w poszczególnych krajach, Młodzież, która uczestniczyła w kursie mogła przekonać się. że nasza polska, narodowa kuchnia posiada wiele, często niedocenianych przez nas cech wyróżniających nas spośród kuchni innych narodów. Bogactwo smaków i przepisów naszej kuchni, także regionalnej jest naszym narodowym skarbem i stanowi o naszej tożsamości. Możemy to jednak dostrzec tylko i wyłącznie znając kuchnie innych narodów, czego przedmiotem były prowadzone zajęcia.
Zajęcia projektowe są doskonałą formą podwyższenia kwalifikacji uczniów naszej szkoły, a zdobyta wiedza umożliwi im otrzymanie w przyszłości pracy w renomowanych restauracjach. Jest to bardzo ważne w planowaniu kariery zawodowej młodego człowieka.
Wszystkie artykuły spożywcze i środki chemiczne, niezbędne do przeprowadzenia ćwiczeń, zostały zakupione ze środków unijnych.