20 listopada 2025 roku, uczniowie z Ekologicznego Kółka Żywienia wraz z opiekunami p. Iwoną Bogusiewicz-Kuś oraz p. Emilią Adamowicz, udali się na wycieczkę dydaktyczną do gospodarstwa ekologicznego oraz na warsztaty z dietetykiem.
U państwa Zwolińskich we wsi Julianów, gm. Nieborów, młodzież została zapoznana z zasadami funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego. Uczniowie poznali historię rodziny, która postanowiła porzucić uprawę warzyw w systemie konwencjonalnym i przejść do uprawy ekologicznej, zyskując przy tym wielką satysfakcję osobistą, rodzinną, zawodową i zapewne finansową. Państwo Zwolińscy przeszli do systemu RHD – Rolniczego Handlu Detalicznego z wykorzystaniem współczesnych metod marketingu i handlu, tj. Internetu, z jego szerokimi możliwościami. Wszelkie informacje na temat produktów rolnych pozyskanych oraz przetworzonych na terenie gospodarstwa, można znaleźć na stronie internetowej: www.naturianki.pl
Warsztaty z dietetykiem odbyły się w ramach projektu unijnego: „Dobry zawodowiec – lepsza przyszłość”. Na warsztaty uczniowie pojechali do dietetyk p. Beaty Mońka, we wsi Stara Sucha, gm. Nowa Sucha. Młodzież, pod czujnym okiem pani dietetyk, przygotowała zdrowe i słodkie desery, które nie zawierały nic cukru. Zadanie polegało na tym, żeby znaleźć słodycz w produktach innych niż cukier. Kolejnym punktem warsztatów była ciekawa prelekcja na temat szkodliwości cukru. Wszyscy uczestnicy warsztatów nabrali mocnego przekonania, że cukier szkodzi zdrowiu. Mamy nadzieję, że uczniowie wzbogaceni o nowe doświadczenia kulinarne, będą w przyszłości serwować zdrową i smaczną żywność.


















