Aktywność uczniów klasy III Technikum Technologii Żywności pod patronatem firmy Maspex

12.12.2025 13:32

Uczniowie klasy III Technikum Technologii Żywności mieli w ostatnim czasie okazję uczestniczyć w wyjątkowym cyklu zajęć i aktywności edukacyjnych, realizowanych pod patronatem firmy Maspex – jednego z największych producentów żywności w Europie Środkowo-Wschodniej. Program objął zarówno elementy doskonalenia kompetencji zawodowych, jak i rozwijania umiejętności miękkich, niezwykle istotnych na współczesnym rynku pracy.

Prezentacje i wystąpienia publiczne na temat produkcji wyrobów spożywczych

Pierwszym etapem działań były przygotowania do wystąpień publicznych, podczas których uczniowie prezentowali wybrane zagadnienia związane z procesem wytwarzania produktów spożywczych. Młodzież opracowała autorskie prezentacje, skupiając się m.in. na nowoczesnych technologiach produkcji, bezpieczeństwie żywności oraz analizie poszczególnych etapów tworzenia wyrobów spożywczych.

To praktyczne zadanie pozwoliło uczniom:

-rozwijać umiejętności komunikacji i autoprezentacji,

-poszerzać wiedzę branżową,

-doskonalić kompetencje związane z pracą projektową,

-przełamywać bariery związane z wystąpieniami publicznymi.

Prezentacje zostały bardzo dobrze ocenione – zarówno pod względem merytorycznym, jak i sposobu przekazu.

Warsztaty dotyczące daty minimalnej trwałości i daty przydatności do spożycia.

Kolejnym ważnym punktem programu były warsztaty edukacyjne poświęcone różnicom między datą minimalnej trwałości a datą przydatności do spożycia. Uczniowie poznali znaczenie obu oznaczeń oraz ich wpływ na bezpieczeństwo i jakość produktów.

Młodzież aktywnie uczestniczyła w dyskusji, dzięki czemu wiedza została utrwalona w sposób interesujący i angażujący.

Współpraca z firmą Maspex – wartościowy patronat

Realizacja zajęć pod patronatem firmy Maspex znacząco wzbogaciła proces kształcenia zawodowego. Uczniowie mieli możliwość pracy z aktualnymi materiałami branżowymi, poznania realiów funkcjonowania dużego przedsiębiorstwa spożywczego oraz rozwijania kompetencji istotnych z perspektywy przyszłego pracodawcy.

Olga Kwapisz - Wojda