Wioleta Redek i Joanna Suder z ZSP nr 2 RCKUiP im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu zostały finalistami XV Olimpiady Wiedzy o Żywności. Obie uczennice z Blichu w dniach 07 – 08 marca 2013 roku uczestniczyły w zmaganiach podczas etapu centralnego, który miał miejsce w Poznaniu.
Wiola i Asia, uczennice technikum technologii żywności, w finale znalazły się nie przez przypadek. Stanowiły doborowe gremium 57 osób z 29 szkół wyłonionych spośród 1400 uczniów, którzy brali udział w dwóch poprzednich etapach tych zmagań. Zawody składały się z części pisemnej, wyłaniającej laureatów Olimpiady, i części ustnej, wyłaniającej zwycięzców Olimpiady. Wiola i Asia nie zakwalifikowały się do części ustnej, ale mimo wszystko odniosły ogromny sukces. Wiola, dzięki udziałowi w Olimpiadzie i uzyskaniu bardzo dobrych wyników w tym roku zwolniona jest z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Poza tym obie uczennice mają zagwarantowany wstęp na kilka uczelni wyższych. Są nimi:
- Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu - Wydział Towaroznawstwa,
- Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie - kierunki: inżynieria chemiczna i procesowa, technologia żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo, bioinżynieria produkcji żywności, gastronomia- sztuka kulinarna,
- Politechnika Gdańska - Wydział Chemiczny: kierunek biotechnologia,
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Wydział Nauk o Żywności, Towaroznawstwo,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka,
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie - kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa,
- Uniwersytet Rolniczy w Krakowie – Wydział Technologii Żywności,
- Politechnika Łódzka – kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności,
- Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy – kierunki: technologia chemiczna, technologia żywności i żywienie człowieka na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej,
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - mogą być zwolnione z jednego z obowiązujących na egzaminie przedmiotów i otrzymać z niego i najwyższą ocenę. (warunkiem jest, aby na świadectwie były oceny co najmniej dostateczne z co najmniej dwóch przedmiotów objętych postępowaniem).
W czasie dwudniowego pobytu w Poznaniu uczennice z Blichu miały możliwość uczestniczenia w wycieczce po Poznaniu oraz zwiedzania Katedry Biotechnologii i Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Wioletę Redek i Joannę Suder do Olimpiady Wiedzy o Żywności w tegorocznej edycji przygotowywała p. Olga Kwapisz – Wojda. Opiekunem podczas wyprawy do Poznania był p. Piotr Sumiński.
Organizatorem ww. zawodów jest Komitet Główny Olimpiady w składzie: mgr Ewa Nowicka – dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, mgr inż. Małgorzata Balcerek – sekretarz Komitetu Głównego Olimpiady, prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz, prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki – wszyscy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Cele tegorocznej Olimpiady były następujące: podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół oraz nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami.
Więcej o Olimpiadzie Wiedzy o Żywności można przeczytać na www.zsps.poznan.pl (zakładka: „Olimpiada”).