DUŻY SUKCES W XV OLIMPIADZIE WIEDZY O ŻYWNOŚCI

9.03.2013 14:00

Wioleta Redek i Joanna Suder  z ZSP nr 2 RCKUiP im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu zostały finalistami XV Olimpiady Wiedzy o Żywności. Obie uczennice z Blichu w dniach 07 – 08 marca 2013 roku uczestniczyły w zmaganiach podczas etapu centralnego, który miał miejsce w Poznaniu.

Wiola i Asia, uczennice technikum technologii żywności, w finale znalazły się nie przez przypadek. Stanowiły doborowe gremium 57 osób z 29 szkół wyłonionych spośród 1400 uczniów, którzy brali udział w dwóch poprzednich etapach tych zmagań. Zawody składały się z części pisemnej, wyłaniającej laureatów Olimpiady, i części ustnej, wyłaniającej zwycięzców Olimpiady. Wiola i Asia nie zakwalifikowały się do części ustnej, ale mimo wszystko odniosły ogromny sukces. Wiola, dzięki udziałowi w Olimpiadzie i uzyskaniu bardzo dobrych wyników w tym roku zwolniona jest z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Poza tym obie uczennice mają zagwarantowany wstęp na kilka uczelni wyższych. Są nimi: 

-          Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu - Wydział Towaroznawstwa,

-          Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie - kierunki: inżynieria chemiczna i procesowa, technologia żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo, bioinżynieria produkcji żywności, gastronomia- sztuka kulinarna,

-          Politechnika Gdańska -  Wydział Chemiczny: kierunek biotechnologia, 

-          Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Wydział Nauk o Żywności, Towaroznawstwo,

-          Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka,

-          Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie - kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo na Wydziale Nauk o Żywności  i Rybactwa,

-          Uniwersytet Rolniczy w Krakowie – Wydział Technologii Żywności,

-          Politechnika Łódzka – kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności,

-          Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy – kierunki: technologia chemiczna, technologia żywności i żywienie człowieka na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej,

-          Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - mogą być zwolnione z jednego z obowiązujących na egzaminie przedmiotów i otrzymać z niego i najwyższą ocenę. (warunkiem jest, aby na świadectwie były oceny co najmniej dostateczne z co najmniej dwóch przedmiotów objętych postępowaniem).

W czasie dwudniowego pobytu w Poznaniu uczennice z Blichu miały możliwość uczestniczenia w wycieczce po Poznaniu oraz zwiedzania Katedry Biotechnologii i Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Wioletę Redek i Joannę Suder do Olimpiady Wiedzy o Żywności w tegorocznej edycji przygotowywała p. Olga Kwapisz – Wojda. Opiekunem podczas wyprawy do Poznania był p. Piotr Sumiński.

Organizatorem ww. zawodów jest Komitet Główny Olimpiady w składzie: mgr Ewa Nowicka – dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, mgr inż. Małgorzata Balcerek – sekretarz Komitetu Głównego Olimpiady, prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz, prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki – wszyscy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Cele tegorocznej Olimpiady były następujące: podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół oraz nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami.

Więcej o Olimpiadzie Wiedzy o Żywności można przeczytać na www.zsps.poznan.pl (zakładka: „Olimpiada”).

Piotr Sumiński