Nadrzędnym celem projektu jest zwiększenie jakości oferty edukacyjnej ZSP Nr 2 RCKUiP w Łowiczu dostosowującej umiejętności i kwalifikacje absolwentów w zakresie gastronomii i rolnictwa do wymogów rynku pracy i potrzeb przedsiębiorców. Udział w projekcie zapewni podniesienie kwalifikacji niezbędnych do zwiększenia szans na rynku pracy.
Realizacja projektu przyczyni się do nabycia nowych praktycznych umiejętności z zakresu gastronomii i rolnictwa, m.in. dzięki praktykom uczniów ZSP Nr 2 RCKUiP w Niemczech, na podstawie doświadczeń partnera projektu DEULA Nienburg.
Partnerem zagranicznym projektu jest DEULA Nienburg. Spółka Hanowerskich Izb Rolniczych z powiatem Nienburg. DEULA została założona w 1962 r. DEULA Nienburg m. in. kształci w zawodach: technik mechanik pojazdów rolniczych; technik budowy maszyn rolniczych; technik mechatronik; gastronomia.Partnerami DEULA Nienburg są między innymi: Federalne Ministerstwo Żywności, Rolnictwa i Ochrony Konsumentów w Bonn – wspiera przeprowadzanie programów praktyk w DEULA Nienburg; Agencja Pracy Nienburg; Izba Rzemieślnicza w Nienburg; LAFOCON GmbH w Nienburg
Obecnie w szkole rozpoczyna się proces rekrutacji uczniów klas II, III i IV z Technikum Mechanizacji Rolnictwa, Agrobiznesu, Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz Technikum Technologii Żywności. Wsparciem w ramach projektu objętych zostanie 140 uczniów. 76% uczniów stanowią uczniowie pochodzący z terenów wiejskich.
Rekrutacja uczniów będzie prowadzona w trzech etapach, pierwszy trwa, kolejny nastąpi we wrześniu, zaś trzeci będzie prowadzony w roku 2014. Narzędziem wykorzystanym w procesie rekrutacji będzie formularz , który zostanie zamieszczony na stronie internetowej szkoły, będzie on również dostępny w sekretariacie szkoły. Kryterium doboru uczestników projektu stanowić będzie znajomość języka obcego, język niemiecki będzie dodatkowym atutem, średnia ocen z przedmiotów zawodowych (powyżej 3,0), dobra ocena z zachowania.
Na przełomie kwietnia i maja odbędzie się już wyjazd studyjny do Niemiec nauczycieli uczestniczących w projekcie. Kryterium doboru nauczycieli jest min. 3–letni staż nauczania przedmiotów zawodowych gastronomicznych i rolniczych, doświadczenie w opracowywaniu programów nauczania i realizacji projektów w ramach POKL.
Wizyta studyjna nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych ma na celu zapoznanie z niemieckim systemem nauczania z tego zakresu, wizytowanie przedsiębiorstw i szkół z branży gastronomicznej w regionie, prezentację własnych programów oraz omówienie szczegółów polsko – niemieckiej współpracy w zakresie realizacji projektu i przyszłych wizyt Partnera projektu w Polsce.
W wizycie udział wezmą również nauczyciele przedmiotów zawodowych rolniczych. Podobnie będą oni wizytować przedsiębiorstwa i szkoły z branży rolno – spożywczej.