Dobry zawód - pewna przyszłość! Warsztaty dla gimnazjalistów w szkole  na Blichu

6.04.2013 19:27

Na przełomie marca i kwietnia 2013 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP im. Tadeusza Kościuszki  w Łowiczu odbyły się warsztaty dotyczące dwóch kierunków nauczania: mechanizacji rolnictwa oraz żywienia i gastronomii.

Miały one na celu praktyczne poznanie zawodu. Przygotowane były dla uczniów szkół gimnazjalnych. Dużym zainteresowaniem wśród uczniów odwiedzających szkołę na Blichu cieszyła się pracownia ruchu drogowego, gdzie młodzież bardzo chętnie korzystała z ćwiczeń na symulatorze nauki jazdy. Szczególnie chłopcy z zainteresowaniem przypatrywali się efektom manewrów, które mogli wykonać w różnych warunkach pogodowych. Jeden z gimnazjalistów stwierdził, że nigdy nie spodziewał się, że w warunkach śliskiej nawierzchni, tak łatwo stracić panowanie nad samochodem i spowodować wypadek. Nie tylko w warunkach wirtualnych uczniowie mogli sprawdzić swoje umiejętności, ale także na placu manewrowym, który funkcjonuje na terenie szkoły. Instruktorzy- Adam Kaczmarczyk, Jan Golędzinowski, Robert Olko udzielali uczniom szkół gimnazjalnych fachowych porad dotyczących manewrów samochodem osobowym, motorowerem, jazdy ciągnikiem z przyczepą. Młodzież poznała zasady ruchu drogowego. Oprócz tego zainteresowani mogli uczestniczyć w krótkim kursie nauki obsługi wózka widłowego. Zdobytą wiedzę uczniowie wykorzystali podczas konkursów, które przygotowali prowadzący. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także warsztaty gastronomiczne prowadzone przez nauczycieli przedmiotów zawodowych- panie: Agnieszkę Golan, Iwonę Bogusiewicz – Kuś, Urszulę Surmę. Olgę Kwapisz – Wojdę, Edytę Kłak, Anę Kowalską, Annę Kosmowską. Pod czujnym okiem specjalistów z dziedziny żywienia, w przestronnych i bogato wyposażonych pracowniach gastronomicznych nie tylko dziewczęta doskonaliły swoje umiejętności, ale również i chłopcy uczyli się przygotowania małych kanapek (tartinek) z różnymi pastami, kruchych babeczek z dekoracją, koktajli owocowych. Oprócz tego młodzież uczyła się robienia drinków bezalkoholowych i sztuki zdobienia stołu na różne okazje. Fachowych porad uczniom z gimnazjum udzielała także młodzież klas Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego, która kształci się w szkole na Blichu. Podczas warsztatów zwracano uwagę nie tylko na sposób przygotowania potraw, ale także na higienę. Gimnazjaliści z zainteresowaniem słuchali informacji dotyczących kształcenia w zakresie gastronomii i przemysłu spożywczego oraz możliwości zatrudnienia po ukończeniu danego kierunku. Pewna gimnazjalistka stwierdziła, że warsztaty gastronomiczne to bardzo ciekawa forma sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych, które są tak bardzo przydatne w codziennym życiu. Jej koleżanka dodaje, że warsztaty były prowadzone w sposób profesjonalny i uzyskała podczas nich wiele ciekawych informacji a także nauczyła się przygotowywać koktajle owocowe. Przybyli gimnazjaliści uczestniczyli również w zajęciach w pracowniach informatycznych. Zapoznali się m.in. z edycją i obróbką grafiki, pracą na obiektach w programie graficznym, obsługą programu i modyfikowaniem dźwięku. Zajęcia te odbywały się pod kierunkiem p. Ilony Kosiorek. Nie tylko z tego typu zajęć mogli skorzystać uczniowie ze szkół gimnazjalnych podczas wizyty w ZSP nr 2 RCKUiP w Łowiczu. Warsztaty dla gimnazjalistów cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem i będą one kontynuowane w ramach promocji szkoły. W podobny sposób zaprezentowana była szkoła na Blichu w czasie Dnia Otwartego, który miał miejsce na początku kwietnia. Wówczas odwiedziło ją ponad 100 uczniów z okolicznych gimnazjów. Był to już drugi dzień tego typu, w którym nasza szkoła gościła przyszłych uczniów. W pierwszym terminie, tj. pod koniec marca Blich odwiedziło ponad 300 gimnazjalistów.

 

Grzegorz Słoma, Piotr Sumiński